Početak Grafičke usluge Offset tisak

Offset tisak

E-mail Ispis PDF

 

Offset tisak je indirektna vrsta tiska gdje se boja sa tiskovne ploče prenosi preko gumenog cilindra na arak papira. Tiskovne ploče se mogu izrađivati na dva načina: stariji – snimanjem preko prozirnog osvjetljenog filma ili novijom tehnologijom – sa računala na ploču CTP (Computer-To-Plate). Tisak se vrši pomoću 4 osnovne boje tiska (C=cyan (modra, plava), M=magenta (ružičasta), Y=yellow (žuta) i K=black (crna) i dodatnih, posebnih (spot) boja po želji. Spot boje su boje koje se dotiskuju na osnovni kolor tisak prema želji naručitelja. Uglavnom se radi o bojama iz skala boja koje nije moguće dobiti u osnovnom kolor tisku (Pantone®, npr.) ili o dotisku specijalnim bojama (zlato ili srebro, boje s efektima i slično).

Strojevi za offset tisak mogu u jednom prolazu tiskati od jedne do 12 boja, iako je neki optimum ili 5 boja ili 8 boja uz mogućnost obostranog tiska na arak u jednom prolazu. Offset strojeve odlikuje visoka kvaliteta tiska, vjeran otisak fotografija kao i velika brzina tiska. O brzini tiska bi se dalo raspravljati, jer deklarirane brzine od strane proizvođača idu do 18000 otisaka na sat, a u praksi za kolor tisak ta brojka je oko 10000.

Formati offset strojeva, odnosno papira koji mogu primiti idu do B2 formata (500x700mm). Klijentima nudimo tisak na Heidelberg® Speedmaster® B1 strojevima (do 8 boja). Kvaliteta otiska je vrhunska jer su strojevi kalibrirani, redovito održavani, a djelatnici visokostručni i usavršeni za rad na strojevima.

Ažurirano ( Utorak, 16 Veljača 2010 16:06 )